Design a site like this with WordPress.com
Mulakan

Pembaharuan Undang-Undang Hartanah Dan Penubuhan Perbadanan

Tulisan saya ini adalah kesinambungan dari tulisan saya sebelum ini yang boleh dibaca di pautan berikut: https://pustakamizi.wordpress.com/2020/04/20/tanah-sekangkang-kera-waris-beratus-orang/

Tun Abdul Hamid seterusnya mencadangkan satu pembaharuan undang-undang hartanah bagi menyelesaikan kemelut pembahagian harta pusaka atas sekeping tanah sekangkang kera yang mana warisnya beratus orang itu. Cadangan Tun adalah sebagaimana berikut: 

“Kerajaan, sebagai pihak berkuasa, membuat satu undang-undang yang menghadkan satu-satu lot tanah pusaka dibahagikan kepada waris-waris yang mengakibatkan seseorang waris itu menjadi pemilik kurang daripada satu ekar (misalnya). Jika pembahagian itu akan mengakibatkan keadaan sedemikian:

  • jika tidak ada waris yang menolak haknya; atau 
  • jika tidak ada waris yang bersedia menjual bahagiannya kepada waris-waris lain;
  • atau jika kesemua mereka tidak bersetuju menjual tanah itu kepada seseorang, waris atau bukan, 

maka tanah itu akan dipindah milik kepada sebuah perbadanan yang ditubuh oleh kerajaan. Perbadanan tersebut akan membayar harga pasaran kepada mereka dan akan dibahagikan sesama mereka mengikut bahagian mereka yang ditetapkan oleh hukum faraid, melainkan jika mereka bersetuju sebaliknya.”

            Saya berpendapat, apa yang dicadangkan oleh Tun ini sudahpun dimulai langkahnya oleh Perbadanan Pembangunan Kampong Bharu (PKB). PKB melalui arahan mantan Menteri Wilayah Persekutuan, YB Khalid Bin Abdul Samad (tanpa menafikan usaha-usaha yang telah dilakukan oleh menteri-menteri sebelum ini) telah memulakan langkah dengan membuat tawaran pembelian tanah-tanah di Kampong Bharu bagi menyelesaikan isu ini. Cumanya, cadangan pembaharuan undang-undang bagi menghadkan satu-satu lot tanah pusaka dibahagikan kepada waris-waris yang mengakibatkan seseorang waris itu menjadi pemilik kurang daripada satu ekar memanglah belum dikemukakan.

            Apa yang dibuat oleh PKB ialah membuat tawaran pembelian tanah Kampong Bharu bagi tujuan pembangunan semula. Tawaran ‘pembelian’ ini lebih lemah lembut sifatnya berbanding cadangan ‘menghadkan pemilikan tanah pusaka’ dan akhirnya memindahmilik tanah tersebut kepada satu perbadanan milik kerajaan.

            Ya, mungkin cadangan menghadkan pemilikan tanah pusaka itu untuk undang-undang yang berkuat kuasa secara prospektif, manakala bagi mengatasi undang-undang yang tidak boleh berkuat kuasa secara retrospektif, maka langkah terbaik adalah secara ‘tawaran pembelian’, tanpa perlu menggunakan peluru simpanan akta pengambilan tanah dan sebagainya. Dengan wujudnya cadangan undang-undang yang baru ini (jika dipersetujui), maka akan bertambahlah senjata kerajaan dalam menangani isu tanah pusaka ini.

            Apa yang perlu dibuat ialah penambahan senjata dan peluru ini hendaklah selari dengan penambahan ilmu dan kesedaran di kalangan rakyat itu sendiri juga kerana sebagaimana yang kita sedia maklum, sesuatu perubahan sosial itu tidak boleh berlaku secara dari atas ke bawah (law changes society) melainkan mendapat kerjasama dari bawah ke atas (society changes the law) juga.

            Saya secara peribadi memang amat bersetuju dengan cadangan pembaharuan undang-undang yang dikemukakan oleh Tun tersebut dan juga cadangan penubuhan perbadanan yang lebih global sifatnya itu, bukannya secara khusus merujuk kepada tanah-tanah di Kampung Bharu sahaja bahkan penyelesaian tuntas bagi seluruh tanah dalam negara. Isu sama ada cadangan tersebut bercanggah atau tidak dengan syariah, sudahpun saya bangkitkan sebelum ini yang saya yakin dan sependapat dengan Tun bahawa ianya adalah patuh syariah.

            Cumanya, apa yang saya mahu bangkitkan di sini ialah pengalaman PKB dalam menguruskan tanah-tanah di Kampong Bharu perlu diberi perhatian supaya perbadanan yang baru diwujudkan ini (jika dipersetujui oleh kerajaan) boleh menimba ilmu dan pengalaman dari tokoh-tokoh hebat yang sedia ada di PKB.

            Perubahan juga pastinya tidak mampu dilakukan oleh kerajaan jika rakyat itu sendiri yang masih jahil tukil, tidak mahu mengubah diri sendiri, tamak, dan pentingkan diri sendiri. Maka, sebarang perubahan ke arah menyelesaikan isu ini hendaklah berlaku serentak dari kerajaan dan dari rakyat marhaen itu sendiri.

            Terima kasih saya ucapkan kepada Tun atas lontaran idea yang bernas. Semoga Tun sentiasa sihat, dipanjangkan usia dalam keberkatan Allah, dan selamat menyambut hari lahir yang ke 78, pada dua hari lepas.            

Semoga Allah memberkati kita semua.

  • Artikel penuh saya boleh dimuat turun pada pautan di bawah:

Published by Ahmad Termizi Abdullah

Penulis buku-buku berkaitan faraid, hibah, wasiat, dan pusaka. Dapatkan buku-buku penulis di: www.pustakamizi.com

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: